ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ І КОРПОРАТИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ПІДПРИЄМНИЦТВА - ХАРЧЕНКО, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто тенденції розвитку цифрової економіки і корпоративного середовища підприємництва в контексті взаємодії при  узгодженні інтересів корпорації, співробітників і членів сім’ї. Прискорений технологічний розвиток спричинив революцію в суспільстві і продовжує проникати в усі сфери життєдіяльності. Розвиток соціально-економічних відносин залежить від прогресу інформаційних і цифрових технологій. Ключовими рисами сучасної економіки є становлення концепції інформаційного суспільства, розвиток цифрової економіки та швидка трансформація цифрових змін у всіх сферах діяльності.Нині динаміка розвитку економічної системи зумовлюватиметься інноваційною активністю суб'єктів підприємництва, як найпрогресивнішого, найадаптивнішого та найгнучкішого сектору економіки, рівнем комерціалізації інноваційних розробок та активізацією попиту на науково-технічні інновації, як-от цифровізація всього процесу підприємницької діяльності.Цифрові трансформації, що відбуваються, спричинили зміну моделей розвитку компетенцій цифрової економіки, що спираються на такі ключові орієнтири: інтеграція; агрегування; кооперація; творення; навчання; колаборація, взаємодія за умови узгодження інтересів корпорації, співробітників, членів сім'ї.
Keywords: підприємництво; цифрова економіка; корпоративне середовище; цифрова трансформація; інновації; бізнес-моделі