ОБЛІК І КОНТРОЛЬ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВЦИФРОВОГО ЗВ’ЯЗКУ - ВОЛИНЕЦЬ, Оксана; ТИЧУК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано зміст понять «цифровий зв’язок» як окремої галузі та «підприємство цифрового зв’язку». Окреслено основні типи підприємств, що функціонують у сфері цифрового зв’язку. Також подано динаміку змін кількості суб’єктів, які здійснюють діяльність у сфері проводового та безпроводового зв’язку в Україні. Наведені найбільші українські гравці у сфері електронних комунікацій в розрізі видів зв’язку, зазначено їх роль для економіки країни. Визначені і коротко охарактеризовані основні напрями управління розвитком підприємств у сфері цифрового зв’язку. Виділені ключові інструменти системи управління розвитком підприємств цієї сфері. Визначена роль обліку і контролю у системі управління розвитком підприємств цифрового зв'язку, на основі чого сформовані їх ключові функції. Виокремлені специфічні об’єкти бухгалтерського обліку підприємств цифрового зв’язку. Виділені елементи, складові та їх компоненти щодо організації обліку і контролю на підприємствах цифрового зв’язку. Наведені основні можливості контролю як ключового інструменту системи управління розвитку підприємств цифрового зв'язку.
Keywords: управління; цифровий зв'язок; телекомунікації; підприємство; облік; контроль; ефективність розвитку