ЛОГІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ - ЗАГОРЯНСЬКА, Олена; ЗЯБРЄВ, Валентин; КИЩИК, Дар'я (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто особливості логістичного забезпечення підприємства в умовах воєнного стану та запропоновано шляхи оптимізації логістичних маршрутів. Досліджено логістичні процеси в мирний та воєнний час на прикладі українського підприємства харчової галузі. Зроблено порівняльний аналіз логістичних показників за різними критеріями: доступність інфраструктури, витрати, маршрути, безпека, цифрові інструменти. Основну увагу приділено впровадженню математичних моделей і геоінформаційних систем для адаптації до кризових умов. Запропоновано ефективні рішення з урахуванням обмежень, спричинених бойовими діями, дефіцитом ресурсів, правовими вимогами та швидкою зміною ситуації. Представлено приклади практичної реалізації оптимізаційних підходів до маршрутів «Власівка – Світловодськ» і «Власівка – Кропивницький». Результати підтверджують ефективність моделей, що дозволяють мінімізувати витрати, знизити ризики та підвищити гнучкість логістичної системи. Зроблено висновки про доцільність інтеграції цифрових технологій, зокрема Google Maps, для швидкого аналізу і прийняття логістичних рішень. Визначено ключові напрями удосконалення: адаптивність, баланс пріоритетів, безпека, ресурсна ефективність та використання сучасних інструментів моніторингу. Стаття має прикладне значення для підприємств, що функціонують в умовах невизначеності та загроз, і потребують швидкої адаптації логістичних процесів до реалій воєнного часу.
Keywords: оптимізація логістики; воєнний стан; планування маршрутів; витрати на транспортування; управління ризиками; цифрові інструменти; підприємство харчової промисловості