УДОСКОНАЛЕННЯ ПОЛІТИКИ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВІ - ТІТЕНКО, Зоя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано, що капітал є найважливішою економічною категорією для створення та розвитку підприємства. Він є основним фактором виробництва, який дозволяє підприємству здійснювати виробничі процеси, інвестувати в розвиток, придбавати необхідні ресурси та впроваджувати нові технології. Капітал також характеризує фінансові ресурси підприємства, його фінансову стійкість та можливості для розвитку. Крім того, капітал відіграє важливу роль у задоволенні інтересів держави, яка регулює його використання, зокрема через оподаткування прибутку, власників, які інвестують у підприємство та очікують прибутку, та персоналу, який отримує заробітну плату та соціальні гарантії. Капітал виступає як ключовий елемент у функціонуванні та розвитку будь-якого господарюючого суб'єкта. Також активно визначено, що важливе значення має розробка системи ефективного управління капіталом у сучасних умовах ведення господарської діяльності.  Процес управління капіталом є одним з ключових аспектів успішної діяльності будь-якого підприємства. Ефективне управління капіталом допомагає забезпечити оптимальне використання фінансових ресурсів, що дозволяє підприємству досягати максимальної ефективності та прибутковості. Крім того, правильне управління капіталом допомагає зменшити ризики вкладення капіталу, оцінювати та контролювати фінансові ризики, а також раціонально розподіляти ресурси для досягнення стратегічних цілей підприємства.
Keywords: капітал; управління; планування; фінансові ресурси; результати діяльності