ВПЛИВ ЯКОСТІ СИРОВИННОГО МОЛОКА НА ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - ІБАТУЛЛІН, Ільдус; КАРПЕНКО, Віталій; СТРІХОВСЬКИЙ, Дмитро; АНДРУШКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено вплив якості сировинного молока на експортний потенціал молочної галузі України в умовах трансформацій аграрного сектору, гармонізації стандартів та інтеграції до світового ринку. Наголошено, що якість молочної сировини є ключовим чинником формування конкурентоспроможного продукту, придатного для експорту, особливо на вимогливі ринки Європейського Союзу, країн Перської затоки, Північної Африки та Азії. Здійснено аналіз динаміки виробництва молока екстраґатунку, визначено основні внутрішні бар’єри підвищення якості – недосконалість інфраструктури первинного охолодження, дефіцит лабораторного контролю на місцях, слабка кооперація малих виробників. Розглянуто роль державного регулювання, інституційної підтримки та галузевих об’єднань у процесі модернізації молочного виробництва. Особливу увагу приділено результатам реалізації стандартів, адаптованих до вимог Codex Alimentarius, HACCP, ISO, а також вимог ЄС щодо мікробіологічних показників та залишкових речовин. Обґрунтовано, що лише системний підхід до забезпечення високої якості сировини – від удосконалення менеджменту на фермах до контролю логістичних етапів – дозволяє забезпечити стале зростання експорту. Запропоновано низку стратегічних напрямів, включаючи посилення ветеринарного контролю, розвиток лабораторної мережі, фінансову підтримку модернізації первинного виробництва, укрупнення виробничих одиниць через кооперацію. У підсумку встановлено, що підвищення якості сировинного молока має мультиплікативний ефект – сприяє покращенню економічних показників виробників, формуванню позитивного іміджу української продукції та довгостроковій експортній присутності на глобальному ринку.
Keywords: сировинне молоко; якість; експорт; молочна галузь; стандарти; екстраґатунок; конкурентоспроможність; кооперація; ветеринарний контроль; міжнародні ринки