СТАТИСТИЧНА, ФІНАНСОВА ТА ВНУТРІШНЯ ЗВІТНІСТЬ ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ У ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - СИСОЄВА, Інна; БАРАНЕНКО, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сучасний стан, зміст і значення статистичної, фінансової та внутрішньої звітності у діяльності лісогосподарських підприємств України.Здійснено аналіз чинних підходів до формування звітної інформації в контексті ефективного управління лісовими ресурсами, прозорості господарської діяльності та сталого розвитку галузі.Узагальнено результати дослідження лісовідновлювальних процесів, цифровізації систем обліку, ринкових показників і нормативно-правових змін у 2024 році. Визначено основні проблеми звітності, серед яких: недостатня інтегрованість даних, обмежена автоматизація та потреба в адаптації до міжнародних стандартів. Встановлено, що вдосконалення обліково-звітної системи, її цифрова трансформація та гармонізація з європейськими практиками є критично важливими чинниками ефективного лісоуправління. У роботі окреслено перспективи подальших досліджень щодо впровадження ESG-індикаторів, розвитку інтегрованої звітності та впливу звітних систем на інвестиційну привабливість підприємств лісового сектору.
Keywords: лісове господарство; звітність; статистичні показники; фінансова звітність; внутрішній контроль; лісові ресурси; цифровізація; електронний облік деревини (ЕОД); сталий розвиток туризму; екологічна відповідальність; нормативно-правове регулювання