ФОРМУВАННЯ ЛАНЦЮГІВ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ У ПЕРЕРОБЦІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА - ГЛУШКОВ, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено вивченню аспектів формування ланцюгів доданої вартості у переробці продукції тваринництва. Актуальність дослідження та наявність невирішених раніше частин загальної проблеми обумовили мету дослідження, а саме - обґрунтування ролі формування ланцюгів доданої вартості у переробці продукції тваринництва, як чинника забезпечення продовольчої безпеки та зростання економіки. Визначено, що тваринництво займає провідне місце в агропромисловому комплексі більшості країн світу, оскільки забезпечує населення цінними продуктами харчування: м’ясом, молоком, його похідними, тощо. В статті розглянуто глобальні аспекти формування ланцюгів доданої вартості у переробці продукції тваринництва як одного з ключових секторів агропромислового комплексу. В дослідженні представлено сучасні тенденції розвитку молочного та м’ясного напрямів, а також особливості їх технологічної переробки, що визначають конкурентоспроможність продукції на внутрішніх і зовнішніх ринках. Проведено аналіз світових обсягів виробництва, споживання і торгівлі молочними та м’ясними продуктами, що дозволило виявити ключові драйвери зростання сектора та особливості регіональних ринків.  В дослідженні обґрунтовано етапи формування ланцюгів доданої вартості у переробці продукції тваринництва, зокрема: первинне виробництво, забій та первинна обробка, поглиблена переробка, пакування та логістика, маркетинг та збут, послуги післяпродажного обслуговування. Кожен з цих етапів створює окремий внесок у кінцеву додану вартість, причому ступінь інтегрованості учасників у ланцюг значною мірою визначає ефективність переробної галузі в цілому. Дослідження дозволило виявити, що інтенсивність технологічної переробки, рівень інновацій, а також ступінь інтеграції учасників ланцюга істотно впливають на формування вартості кінцевої продукції і її конкурентні переваги. Визначено, що ефективне управління ланцюгами доданої вартості у тваринництві виступає стратегічним чинником забезпечення продовольчої безпеки, економічного розвитку та інтеграції національних аграрних систем у глобальні ринки.
Keywords: ланцюги доданої вартості; переробка продукції тваринництва; молочне скотарство; м’ясопереробка; технологічна переробка; агропродовольчий комплекс; інновації