ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ВЕДЕННЯ ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ В БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВАХ УКРАЇНИ - ЛАГОДІЄНКО, Наталія; ІВАНЧЕНКОВА, Лариса; ФУРСА, Вікторія; СКЛЯР, Лариса; ЄВТУШЕВСЬКА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена розкриттю особливостей оподаткування бюджетних установ України, а також основних аспектів організації податкового обліку таких установ.У статті визначено та розглянуто систему податків, платником яких є бюджетні установи. Охарактеризовано основні засади визначення податкових зобов’язань щодо цих податків, та виділено основні специфічні ознаки, що притаманні оподаткуванню саме бюджетних установ. Основну увагу приділено характеристиці особливостей оподаткування ПДВ, а саме: визначення об’єктів оподаткування, ставок податку, визначення та визнання податкових зобов’язань та кредиту, документального забезпечення визнання податку. Охарактеризовано особливості відображення ПДВ в системі обліку бюджетних установ.  Визначено склад податкової звітності бюджетних установ.Результати дослідження можуть бути використані в практичній діяльності бюджетних установ України при організації системи податкового обліку з метою правильного використання бюджетних коштів.
Keywords: бюджетні установи; облік в бюджетних установах; ПДВ; податковий облік; податки; звітність в оподаткуванні