ЕВОЛЮЦІЯ ПОГЛЯДІВ НА СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - ВДОВЕНКО, Наталія; ЛОПАТИНСЬКИЙ, Юрій; САРКІСЯН, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті запропоновано теоретичні підходи до управління розвитком виноградарства та виноробства, які пройшли процес еволюції від адміністративно-планових моделей до сучасних концепцій стратегічного менеджменту, що інтегрують інституціональні, інноваційні, екологічні та маркетингові компоненти. Установлено, що в цьому контексті важливо систематизувати наявні теоретичні школи та підходи, адаптувати їх до специфіки національної економіки, міжнародної конкурентоспроможності українського вина. Акцентована увага на тому, що відновлення і подальший розвиток галузі мають відбуватися не лише з позицій відновлення виробництва, а й через запровадження галузевих стратегічних інструментів, орієнтованих на довгострокову конкурентоспроможність та експортну спроможність продукції. У процесі аналізу теоретичних засад стратегічного управління розвитку виноградарсько-виноробного комплексу України, з’ясовано та виокремлено чотири етапи еволюції наукових поглядів, що сформували наукове підґрунтя сучасних підходів до управління цією галуззю в умовах глобалізації, включаючи плановий (директивний); ринкової адаптації; інституційно-інноваційний; смарт- та цифровий. Наведена в даній статті аналітична модель ESM-VVK для управління розвитком виноградарсько-виноробного комплексу в Україні базується на системному підході до оцінювання ефективності стратегічного управління галуззю у шести вимірах: інституційному, технологічному, конкурентному, ринковому, ресурсному та глобалізаційному. Показано, що модель дозволяє формалізувати комплекс впливових факторів, які визначають результативність управлінських рішень в умовах глобальних викликів.
Keywords: глобалізація; механізм; стратегічне управління; галузь; виноградарсько-виноробний комплекс; регулювання; конкурентоспроможність; інструмент; експорт; вино; смарт-спеціалізація; SMART-управління; аграрний сектор; повоєнна відбудова