МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ МОДЕЛІ ВЗАЄМОДІЇ МАРКЕТИНГОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ - КОЗАК, Катерина; БАКАЙ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено методологічні засади формування ефективного комплексу маркетингових інструментів підприємства. Запропоновано структуризацію маркетингових інструментів: дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства, формування комплексу маркетингу, оцінка ефективності прийнятих рішень. Розглянуто та охарактеризовано маркетингові інструменти, що застосовуються на розглянутих етапах маркетингового циклу. Зазначено, що сучасні цифрові інструменти маркетингу, незважаючи на свою специфіку, залишаються логічним продовженням традиційного маркетингового комплексу. Розглянуто сучасні підходи до оцінювання ефективності прийняття маркетингових рішень у контексті функціонування підприємств у динамічному ринковому середовищі. Обґрунтовано необхідність уточнення понятійного апарату та визначення ефективності як ступеня відповідності реалізованих маркетингових заходів стратегічним цілям підприємства.
Keywords: маркетингові інструменти; комплекс маркетингу; дослідження ринку; дослідження підприємства; ефективність маркетингової діяльності; маркетинговий цикл; модель управління