ЦИФРОВИЙ МАРКЕТИНГ І ІНСТИТУЦІЙНА ПІДТРИМКА ЯК ДРАЙВЕРИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В РЕГІОНАХ - КРАВЧИК, Юрій; МОСКАЛЮК, Олександр; СОЛОМКО, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В умовах цифрової трансформації економіки розвиток малого бізнесу (МБ) критично залежить від адаптації інструментів цифрового маркетингу (ЦМ) для підвищення конкурентоспроможності, розширення клієнтської бази та оптимізації витрат. Однак регіональні МБ часто стикаються з бар'єрами: нестачею фінансів, обмеженим доступом до технологій, браком обізнаності та технічних знань. Це зумовлює гостру потребу в ефективній інституційній підтримці (ІП) з боку державних і місцевих органів, бізнес-асоціацій та центрів розвитку підприємництва. Такі інституції мають створювати сприятливе середовище для цифровізації МБ через консультації, освітні послуги, фінансову та інфраструктурну допомогу.Актуальність дослідження взаємозв’язку між ІП та впровадженням ЦМ у регіональному МБ зумовлена необхідністю виявлення ефективних підходів до посилення ролі МБ у сталому розвитку регіонів. Незважаючи на розвиток цифрових технологій, значна частина МБ в регіонах України залишається на периферії цих трансформацій. Існуюча ІП часто не є системною, цільовою чи адаптованою до реальних потреб, страждає від браку координації та слабкої аналітичної бази, що обмежує ефективність цифрової трансформації МБ.Метою дослідження є всебічне вивчення ролі ЦМ та ІП у стимулюванні розвитку МБ в регіонах, а також визначення ефективних механізмів їх взаємодії. Цифровий маркетинг набуває вирішального значення для життєздатності регіонального МБ, який часто обмежений ресурсами та інфраструктурою. Успішне застосування ЦМ залежить не лише від технологій, а й від діджитал-компетентності персоналу, стратегічного бачення та гнучкості управлінських рішень. Ефективна ІП, що включає освітні програми, консультації, податкові стимули та доступ до цифрової інфраструктури, разом із координацією зусиль усіх стейкхолдерів, є ключовою для формування сприятливого середовища для впровадження інноваційних маркетингових стратегій МБ та забезпечення його сталого економічного зростання в умовах цифрової економіки.
Keywords: цифровий маркетинг; малий бізнес; регіональний розвиток; інституційна підтримка; цифрова трансформація; конкурентоспроможність; сталий розвиток; онлайн-комунікації; інновації; спільне підприємництво