ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ІННОВАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ: РЕЗУЛЬТАТИ ОЦІНКИ ТА НАПРЯМИ ПОСИЛЕННЯ - ЖАДЬКО, Костянтин; ОСТАПЧУК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті предметом дослідження слугують аспекти аналізування, оцінювання та забезпечення економічної безпеки підприємства. Вказано на актуальність та на специфічні аспекти в управлінні й забезпеченні економічної безпеки суб’єктів господарювання, що є інноваційно активними. У таких суб’єктів господарювання з’являється нова група ризиків і загроз, пов’язаних з сферою інтелектуальної власності, тобто що стосується збереження комерційної таємниці, протидії злочинам в царині охорони та захисту об’єктів інтелектуальної власності, поводження з інформацією та забезпечення інформаційної і кібер-безпеки, формування надійної системи охорони прав на винаходи, корисні моделі, комерційні позначення і так далі. Відтак, це накладає властиву специфіку як під час аналізування, так і управління економічною безпекою інноваційно-активних підприємств і організацій. Метою дослідження визначено здійснення оцінювання та визначення напрямів посилення економічної безпеки на прикладі одного з підприємств, що є інноваційно активним. Проаналізовано стан таких компонент економічної безпеки підприємства, як фінансова, інтелектуальна та кадрова, техніко-технологічна, політико-правова, екологічна, інформаційна, продуктова, силова. Зроблено висновки в контексті гарантування економічної безпеки інноваційно активного підприємства. Визначено напрями забезпечення економічної безпеки інноваційно активного суб’єкта господарювання.
Keywords: економіка підприємства; управління підприємствами; інноваційний розвиток; інноваційна діяльність; економічна безпека; методика оцінювання; напрями зміцнення безпеки