ДЕРЖАВНА ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ: СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ - МАКЄЄВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз державної інформаційної політики України в контексті цифрової трансформації, суспільно-політичних змін і повномасштабного вторгнення росії на територію України, що розпочалося 24 лютого 2022 року. Акцентовано увагу на трансформації ролі інформаційної політики – від інструменту розвитку інформаційного суспільства до одного з ключових механізмів забезпечення національної безпеки, єдності суспільства та інформаційного суверенітету держави. Визначено, що державна інформаційна політика в Україні – це система принципів, цілей, завдань і заходів, спрямованих на регулювання інформаційної сфери, забезпечення інформаційної безпеки, свободи слова, доступу до інформації та захисту національних інтересів у цифровому середовищі. Висвітлено основні напрями державної інформаційної політики, зокрема: протидія дезінформації та гібридним загрозам, підтримка незалежних ЗМІ, розвиток цифрових технологій, розширення електронного врядування, формування єдиного інформаційного простору та просування українського наративу на міжнародному рівні. Окрема увага приділена питанням інформаційної безпеки, правового регулювання цифрових процесів, розвитку медіаграмотності населення та збереженню культурної ідентичності через засоби масової інформації. Обґрунтовано необхідність системного, скоординованого підходу до реалізації інформаційної політики за участю держави, громадянського суспільства, бізнесу та міжнародних партнерів. Визначено, що важливу роль у реалізації державної інформаційної політики відіграє система масової комунікації, яка формує суспільну свідомість, інформує про діяльність державних органів, популяризує політичні, економічні та культурні цінності. Зроблено висновок про те, що ефективна державна інформаційна політика є важливою складовою модернізації країни, формування відкритого демократичного суспільства та стійкості до сучасних інформаційно-комунікаційних загроз.
Keywords: державна інформаційна політика; інформаційна політика; цифрова трансформація; національна безпека; дезінформація; інформаційна безпека; ЗМІ; медіаграмотність; інформаційний суверенітет