СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - УЛЬЯНЧЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Мета статті полягає в комплексному аналізі та науковому обґрунтуванні підходів до формування ефективної стратегії управління підприємством в умовах воєнного стану, з урахуванням трансформації зовнішнього середовища, високого рівня невизначеності, порушення логістичних і виробничих процесів, а також загроз для безпеки персоналу та матеріально-технічної бази. Особлива увага приділяється визначенню механізмів адаптації управлінських рішень до умов кризи, забезпечення стійкості бізнесу, збереження трудового потенціалу, а також формуванню стратегічних пріоритетів, орієнтованих на відновлення діяльності підприємства та довгостроковий розвиток у післякризовий період.У статті узагальнено сучасні підходи до стратегічного управління підприємствами в умовах воєнного стану, проаналізовано вплив військових дій на основні функціональні складові управлінського процесу, визначено ключові виклики та ризики, з якими стикаються керівники в кризових обставинах. Розглянуто адаптивні моделі управління, які дозволяють забезпечити гнучкість, оперативне реагування на зміни зовнішнього середовища та підтримання стабільності діяльності. Узагальнено практичний досвід українських підприємств, що впроваджують антикризові стратегії, зокрема диверсифікацію постачань, релокацію виробництва, цифровізацію процесів та посилення соціальної відповідальності. На основі цього запропоновано напрями вдосконалення стратегічного управління в умовах війни та післявоєнного відновлення.
Keywords: стратегічне управління; підприємство; воєнний стан; антикризове управління; адаптація бізнесу; ризики; стійкість організації; управлінські рішення; трансформація; кризові умови