КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ КЛЮЧОВИХ ЧИННИКІВ ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНУБЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВ - ПАРШИНА, Олена; ПАРШИН, Юрій; НЕБАБА, Наталія; СТАХІВ, Олександр; ВЕСНІН, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Представлено результати комплексного аналізу системного впливу ключових чинників на економічну безпеку підприємств (ЕБП) з визначенням динаміки змін та структурних зрушень. Визначено основні тенденції у розвитку вітчизняних підприємств за галузями економіки. Аналіз динаміки обсягів реалізації дозволив визначити перспективні підприємства за видами економічної діяльності та встановити негативні тенденції в окремих секторах економіки. У ході проведення дослідження встановлено рівень активності фізичних осіб-підприємців та їх роль у розвитку економічних процесів. В процесі аналітичного порівняння обсягів реалізованої продукції, зокрема обсягів реалізованої продукції за видами економічної діяльності в цілому на рівні національної економіки та за секторами, а також обсягів реалізованої продукції фізичних осіб-підприємців встановлено дисбаланси, зокрема на секторальному рівні з урахуванням їх внеску в економіку країни. Використання запропонованого підходу дозволило визначити системний вплив ключових чинників та сформувати основу прийняття стратегічних рішень, спрямованих на забезпечення ЕБП.
Keywords: економічна безпека; підприємство; показники; вплив; складові економічної безпеки; аналіз; структурні зрушення