УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМСТВА В ОПЕРАЦІЙНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ - КАПІНОС, Геннадій; ЛАРІОНОВА, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються теоретичні та практичні аспекти управління ефективністю функціонування операційної системи підприємства в контексті сучасного операційного менеджменту. Операційна система розглядається як інтегрований комплекс, що забезпечує трансформацію ресурсів у кінцеві продукти або послуги і має вирішальний вплив на конкурентоспроможність та стійкість бізнесу. Визначено ключові фактори, які впливають на її ефективність, та запропоновано методи оптимізації операційних процесів.Розроблено концептуальні основи управління ефективністю функціонування операційної системи підприємства на базі комплексного системного підходу. Цей підхід включає аналіз сутнісних характеристик, теоретичне обґрунтування, ідентифікацію суб’єктів та цілей, визначення функціонального змісту та розробку методологічних інструментів оцінювання ефективності.Розглянуто підхід до управління ефективністю діяльності як системи, яка враховує сучасні виклики бізнес-середовища та забезпечує її адаптивність до змінних умов ринку. При цьому було вирішено такі завдання: систематизовано підходи до оцінювання ефективності операційних систем, визначено ключові внутрішні та зовнішні фактори впливу на неї в умовах цифрової трансформації, розроблено інтегрований підхід до управління ефективністю. Крім того, було систематизовано за різними рівнями управління (стратегічним, поточним та оперативним) методи управління ефективністю функціонування операційної системи підприємства.У науковому дослідженні сформовано та запропоновано до впровадження механізм управління ефективністю функціонування операційної системи підприємства, модель якого включає підсистеми  формування та функціонування. Значна увага приділена підсистемі функціонування, яка включає стратегічний аналіз, розробку операційної стратегії, впровадження трансформаційних заходів, діагностику поточного стану, формування операційних бюджетів та моніторинг показників. Окрему увагу приділено оцінці ефективності через систему ключових показників (KPI).Результати дослідження спрямовані на вдосконалення теоретичних засад операційного менеджменту та розробку практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності функціонування операційних систем підприємств. Це дозволить забезпечити їхню стійкість і конкурентоспроможність у довгостроковій перспективі.
Keywords: операційна система; операційний менеджмент; ефективність; управління ефективністю; логістичні процеси; ключові показники ефективності KPI; управління стратегічним розвитком бізнесу; прийняття управлінських рішень