ВПЛИВ ТЕОРІЇ СТЕЙКХОЛДЕРІВ НА РОЗВИТОК ЗВІТНОСТІ ЗІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ЇЇ СТАНДАРТИЗАЦІЮ - ТИВОНЧУК, Олена; ТІТОВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті представлено комплексний розгляд генезису теорії стейкхолдерів та її значення у розвитку звітності зі сталого розвитку. Особливу увагу приділено аналізу двох основних напрямів теорії: етичного (нормативного), що наголошує на невід'ємних правах усіх зацікавлених сторін та принципі підзвітності, та управлінського (інструментального), що розглядає стейкхолдерів з точки зору їхньої здатності впливати на діяльність компанії. Зроблено висновок, що теорія стейкхолдерів відіграє ключову роль у постійному розвитку стандартів звітності, які забезпечують прозоре та всебічне розкриття інформації про вплив компаній на суспільство та навколишнє середовище з урахуванням різноманітних інтересів зацікавлених сторін.
Keywords: теорія стейкхолдерів; зацікавлені сторони; звітність зі сталого розвитку; стандарти GRI; ESRS; IFRS