СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЧИННИКІВ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - ЄРМАКОВ, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасному суспільстві соціальна відповідальність відіграє ключову роль не лише для окремих осіб, а й для колективних суб’єктів — таких як організації, місцеві громади та державні інституції. Зростання складності соціальних викликів, посилення глобалізаційних процесів і зростаючий вплив мас-медіа та цифрових технологій сприяють виникненню нових очікувань щодо відповідальної поведінки. Ці зміни вимагають вищого рівня усвідомлення та відповідальності у взаємодії між людьми, інституціями та суспільством загалом. Така ситуація потребує глибшого аналізу чинників, що формують соціальну відповідальність, з особливою увагою до їх класифікації, походження та впливу. Одним із центральних завдань у цій сфері є систематизація впливових факторів з метою створення структурованого й комплексного розуміння того, як формується та підтримується соціальна відповідальність. Водночас наразі відсутні уніфіковані та широко визнані підходи до такої класифікації, що знижує ефективність практичних дій і політик, спрямованих на розвиток відповідальної поведінки в різних секторах суспільства. Отже, важливо вивчати не лише зовнішні, а й внутрішні рушійні сили соціально відповідальної поведінки. До них належать психологічні, культурні, інституційні, освітні та економічні чинники, які взаємодіють у складний спосіб і впливають як на індивідуальне, так і на колективне прийняття рішень. Детальне дослідження цих елементів і їхніх взаємозв’язків може сприяти формуванню ефективних стратегій для просування етичних практик, громадянської активності, сталого розвитку та довготривалої соціальної стабільності. У підсумку, поглиблення знань про фактори соціальної відповідальності є ключем до побудови більш інклюзивного, стійкого та етично вмотивованого суспільства, краще підготовленого до майбутніх викликів.
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; соціально відповідальна діяльність; управління; підприємство; сталий розвиток