ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ВІТЧИЗНЯНИХ ЗЕРНОТРЕЙДЕРІВ ЯК ЗАПОРУКА ЗМІЦНЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - ФИЛЮК, Галина; МАГОМЕДОВА, Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стан і динаміка діяльності українських зернотрейдерів в умовах повномасштабної війни та економічної нестабільності – сьогодні є важливими, водночас, дискусійними питаннями. Проаналізовано кількісні зміни в структурі учасників ринку та виявлено основних гравців галузі. Ідентифіковано ключові проблеми зниження конкурентоспроможності українських зернотрейдерів на глобальному ринку. Встановлено тісну залежність ринку від зовнішньополітичної ситуації, зокрема через руйнування логістики та безпекову ситуацію. Визначено проблему маржинальності українських зернотрейдерів. Обґрунтовано необхідність трансформації бізнес-моделей зернотрейдерів шляхом реалізації продукції з доданою вартістю та диверсифікації цінової і збутової політик.
Keywords: зернотрейдери; бізнес-модель; конкуренція; конкурентоспроможність; ринок зерна; торгівля зерном; продовольча безпека