ЦИФРОВІ РИЗИКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРУ - СОРОКІВСЬКА, Олена; КУЖДА, Тетяна; КІНАЛЬ, Назар (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню цифрових ризиків та інформаційної безпеки корпоративного сектору, особливо в умовах воєнного часу. Акцент зроблено на аналізі сучасних загроз, які виникають у зв’язку з кіберзлочинністю, витоком конфіденційної інформації та порушенням функціонування інформаційних систем підприємств. Розглянуто тенденції зростання кількості кібератак та їх наслідки для бізнесу, включаючи фінансові втрати, репутаційні ризики та компрометацію даних.У статті систематизовано сучасні методи та підходи до захисту інформаційної інфраструктури компаній, зокрема впровадження багаторівневої автентифікації, концепції Zero Trust, шифрування даних, а також моніторингу даркнету для запобігання витоку корпоративної інформації. Особливу увагу приділено аналізу європейського досвіду у сфері кібербезпеки, порівнянню рівня впровадження ІКТ-захисту серед підприємств ЄС та України.На основі проведеного дослідження розроблено модель організації та управління корпоративною інформаційною безпекою, що включає п’ять ключових компонентів: організаційну структуру, технологічні рішення, управління ризиками, захист корпоративних даних та аудит безпеки. Запропонована модель спрямована на мінімізацію кіберзагроз та забезпечення стійкого розвитку бізнесу в умовах цифрової трансформації. Результати дослідження можуть бути використані керівниками підприємств, IT-спеціалістами та фахівцями з інформаційної безпеки для розробки ефективних стратегій захисту корпоративних інформаційних систем.
Keywords: цифрові ризики; інформаційна безпека; кіберзагрози; корпоративний сектор; кіберстійкість; кіберризики; захист даних; управління кібербезпекою