ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ПРОДОВОЛЬЧУ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ - ФЕДУН, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Вплив тіньової економіки на продовольчу безпеку України є багатогранним і комплексним питанням. Метою даного дослідження є аналіз взаємозв’язку між тіньовою економікою та станом продовольчої безпеки України. В процесі аналізу визначено основні форми тіньової економіки в агросекторі: операції з землею, несанкціонований продаж продукції, ухилення від сплати податків, сірий імпорт/експорт аграрної продукції, нелегальне використання праці. Виділено ключові напрямки впливу тіньової економіки на продовольчу безпеку України: зниження ефективності державного регулювання АПК, фінансова нестабільність аграрного сектору, погіршення продовольчої статистики, порушення стандартів якості та безпеки. Сформовано загальні шляхи зменшення тінізації агросектору. Виділено та обґрунтовано застосування інновацій як основного інструменту боротьби з тінізацією економіки в агросекторі, в тому числі в контексті цілей сталого розвитку.
Keywords: тіньова економіка; економічна безпека; продовольча безпека; сталий розвиток; інновації