УКРАЇНСЬКА ІТ-ГАЛУЗЬ: ТЕНДЕНЦІЇ, ВИКЛИКИ ТА СТІЙКІСТЬ ПІД ЧАС ВІЙНИ - МИХАЛЬЧИШИНА, Лариса; ДЯЧУК, Євгеній; НАКОНЕЧНИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджені основні аспекти розвитку та стійкості IT-індустрії в Україні в контексті війни. Висвітлені особливості української ІТ-галузі та ключові тенденцій її розвитку в умовах воєнного стану. Наведені основні різновиди гравців цієї сфери, популярні коди ВЕД, за яким працюють суб’єкти ІТ в Україні, та функціонуючі організаційно-правові їх форми господарювання. Проаналізовано в динаміці ключові показники, які визначають роль ІТ-сектору в економіці країни: кількість суб’єктів господарювання в розрізі основних видів діяльності в ІТ; кількість та структуру ФОП за видами економічної діяльності в ІТ; частка експорту ІТ-послуг у загальному експорту послуг та у ВВП. Визначене місце української ІТ-екосистеми у загальній структурі експорту всіх товарів і послуг за 2023 р. та зазначені основні сектори її розвитку. Наведені ключові виклики для українських IT-компаній під час війни, які розподілені на 5 напрямів. Особлива увага приділена стійкості та адаптації IT-компаній до воєнних реалій, питанням релокації, психологічній підтримці співробітників, внеску галузі в обороноздатність країни.
Keywords: ІТ-галузь; економіка; ІТ-компанії; IT-спеціалісти; розвиток; виклики; стійкість