АНАЛІЗ ДОМІНУЮЧИХ ФАКТОРІВ ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ФІНАНСОВИЙ СТАН - ФАДЄЄВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті визначено основні фактори екологічних ризиків діяльності нафтогазовидобувних підприємств. Підкреслено, що перетинаючись та доповнюючи один одного, означені фактори справляють істотний вплив на фінансовий стан  підприємства. На основі проведеного аналізу домінуючих факторів екологічних ризиків діяльності нафтогазовидобувних підприємств розроблена координатна матриця ймовірностей і можливих небезпечних подій, на основі якої  визначені відповідні логічні функції, що сприяють обміну інформацією про загальне сприйняття персоналом екологічних ризиків на підприємстві. Запропоновано класифікація домінуючих екологічних ризиків діяльності НГВП, що ґрунтується на концепції розумної достатності ALARP і результатах аналізу ефективності матеріальних і нематеріальних витрат. Класифікація забезпечує прозорість прийняття рішень та може бути корисною при обміні знаннями щодо проблеми управління екологічними ризиками діяльності нафтогазовидобувних підприємств.
Keywords: фактор екологічного ризику; фінансовий стан; координатна матриця ймовірностей; принцип розумної достатності