ДЕКАРБОНІЗАЦІЯ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - СТАНЬКОВСЬКА, Ірина; СМАГА, Любомир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено питання декарбонізації як складової забезпечення якості управління підприємством, оцінювання енергетичної та вуглецевої зрілості підприємства. З цією метою обгрунтовано доцільність застосування декарбонізації на підприємстві; визначено напрями управління процесами декарбонізації; досліджено вплив декарбонізації на якість виробничих процесів та напрями управління підприємством; сформовано матрицю енергетичної зрілості підприємства для впровадження та управління реалізацією стратегії декарбонізації. Виокремлено та охарактеризовано п’ять рівнів енергетичної та вуглецевої зрілості та параметри контролю реалізації кожного рівня. Запропоновано порядок оцінювання енергетичної та вуглецевої зрілості підприємства.
Keywords: декарбонізація; сталий розвиток; якість управління; промислові підприємства; конкурентоспроможність