ІНВЕСТИЦІЇ В РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - БОЙКІВСЬКА, Галина; ОВЧАРУК, Олександр; ХАНИК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті висвітлюється значення людського капіталу для підприємств та суспільства в цілому. Зокрема, визначено, що компанії, які віддають перевагу розвитку свого персоналу, стають більш конкурентоспроможними і займають провідні позиції в своїх галузях. Важливість інвестування в людський капітал для досягнення сталого конкурентного переваги відзначено як ключовий елемент стратегічного управління. Також досліджується процес функціонування людського капіталу у сучасній соціально-економічній системі. Зазначено, що ефективне управління людським капіталом передбачає інтегровані підходи до підвищення конкурентоспроможності та особистісного розвитку персоналу. Також виділено, що класифікація елементів людського капіталу є ключовою для сучасних підприємств з причин, які включають у себе формування стратегії підприємства, контроль за ефективністю роботи персоналу, коригування планів розвитку та комунікацію з інвесторами. Таке розуміння допомагає підприємствам забезпечити стійкий розвиток та успіх на ринку. Крім того, значна увага у дослідженні спрямована на важливість розвитку людського капіталу для України в умовах війни та післявоєнної відбудови. Висвітлено проблеми в умовах невизначеності та зменшення можливостей зайнятості, а також наголошено на потребі політики розвитку людського капіталу, спрямованої на збереження та розвиток працездатного населення та привертання іноземної робочої сили.
Keywords: управління; людський розвиток; людський капітал; інвестиції; професійний розвиток