ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ - ТЕРЕНЯК, Лілія; KIZILOV, Andriy (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто сучасний погляд на використання технології блокчейн у сфері управління інтелектуальною власністю. Нині блокчейн активно застосовують у різних сферах бізнесу, переважно для поліпшення бізнес-процесів і зниження витрат. Основні переваги блокчейна пов'язані з усуненням посередників, надійністю даних, довірою і прозорістю. Зберігання інформації про транзакції без необхідності участі сторонніх організацій дає змогу виконувати транзакції швидше за менших витрат. У сучасній системі інтелектуальної власності ліцензування, ідентифікація правовласника, розслідування порушень прав інтелектуальної власності та інші дії, пов'язані з управлінням правами інтелектуальної власності переважно виконуються третіми сторонами. Блокчейн усуває необхідність у таких посередниках, що знижує витрати на управління правами інтелектуальної власності.Окрім усіх виокремлених можливостей, є низка потенційних проблем, пов'язаних із технічною специфікою блокчейна: незмінність внесених даних; блокчейн є предметом суперечок через високе енергоспоживання, пов'язане з "майнінгом"; більшість наявних загальнодоступних механізмів консенсусу в блокчейн-системах покладаються на наявність криптовалюти в системі, що ускладнює розробку додатків, не пов'язаних із поняттямbusiness криптовалюти; відсутність незалежних від криптовалюти механізмів консенсусу для загальнодоступних ланцюжків блоків ускладнює їх відділення від "цифрових монет".
Keywords: технологія блокчейн; інтелектуальна власність; бізнес; криптовалюта; штучний інтелект; транзакції