РОЗВИТОК АГРАРНОЇ СФЕРИ: ТРАНСФОРМАЦІЯ ЛОГІСТИЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ТА ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ - ВАСИЛИНА, Орися; ПОПАДИНЕЦЬ, Назарій; ЯХНО, Тетяна; САДУРА, Оксана; КРАВЧИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано стратегічну роль аграрного сектору України у сучасних умовах глобалізації та інтенсивної міжнародної конкуренції. Висвітлено значення підприємств зернової продукції в агропромисловому комплексі країни, які виступають ключовими у формуванні як внутрішнього, так і зовнішнього ринків зерна. Досліджено проблематику забезпечення економічної ефективності цих підприємств. Встановлено, що розроблення ефективних управлінських підходів та механізмів оптимізації роботи аграрних підприємств сприятиме вирішенню проблеми стабілізації діяльності та підвищення міжнародної конкурентоспроможності. Вивчено фактори впливу на економічну ефективність зернового виробництва, з урахуванням досліджень провідних вчених, що дозволило розробити цілісні рекомендації для покращення умов ведення аграрного бізнесу. Описано істотні зміни на ринку зернових культур, спричинені військовими діями та політичною ситуацією, що істотно скоротили посівні площі і порушили традиційні логістики експорту через морські порти.  До початку агресії основна частка зернових експортувалася через порти на Чорному морі, зокрема через Миколаїв та Одесу, що складало 95% всіх зернових вантажів. Військові дії призвели до блокування цих маршрутів, що вимушено переорієнтувало зерновий експорт на західні порти, що призвело до значних витрат на логістичні послуги. Підкреслено необхідність адаптації логістичних ланцюгів та пошуку альтернативних шляхів експорту для стабілізації аграрного експорту та мінімізації впливу на глобальну продовольчу безпеку. На основі аналізу запропоновано шляхи оптимізації аграрного сектору, зокрема через державну підтримку аграріїв, пільгове кредитування, надання посівних матеріалів та палива, а також необхідність розмінування та забезпечення безпечних умов праці. Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямку інноваційного розвитку аграрного сектору для підвищення його продуктивності та конкурентоспроможності.
Keywords: аграрний сектор; ринок; конкурентоспроможність; механізми; аграрні об’єднання; сільське господарство; зернова продукція; логістика; логістичні послуги; споживання