ЕКОЛОГІЧНА ЕНЕРГЕТИКА ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ШПАТАКОВА, Оксана; ЖУРАВЕЛЬ, Микола; СЛОБОДЯН, Назар (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Проблема забезпечення енергетичної безпеки залишається одним із найактуальніших завдань для сучасних держав. В умовах стрімкого зростання споживання енергії та обмеженості традиційних енергетичних ресурсів розвиток екологічної енергетики набуває стратегічного значення. Основні проблеми у цій галузі включають високі початкові інвестиції, необхідність розвитку інфраструктури та технологічні обмеження. Водночас екологічна енергетика дозволяє знизити залежність від імпорту енергоресурсів, зменшити негативний вплив на довкілля та створити нові робочі місця. Важливо також враховувати соціальні та економічні аспекти інтеграції екологічної енергетики, такі як підтримка громадськості та залучення інвестицій. Міжнародний досвід показує, що успішна інтеграція відновлюваних джерел енергії можлива за наявності комплексного підходу, що включає державну підтримку, міжнародне співробітництво та інновації. Для забезпечення енергетичної безпеки необхідно розробити та впровадити стратегічні напрями, що сприяють розвитку екологічної енергетики та її інтеграції до національних енергетичних систем. Стаття спрямована на дослідження поточного стану екологічної енергетики, виявлення ключових факторів та бар'єрів, а також розроблення рекомендацій для державної політики та залучення інвестицій у цю сферу. Застосування комплексного підходу та міжнародного досвіду дозволить значно підвищити рівень енергетичної безпеки та стійкості енергетичних систем.
Keywords: державна підтримка; технологічні інновації; міжнародне співробітництво; енергетична інфраструктура; інвестиції; кліматичні зміни