ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ОБЛІК ТА ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ПЕРЕВАГИ, ВИКЛИКИ ТА СТРАТЕГІЇ ВПРОВАДЖЕННЯ - ПЕЛЕХ, Уляна; ТЕНЮХ, Зоряна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Із огляду на стрімкість інноваційно-технологічного поступу і цифровізації усіх аспектів суспільного життя, а також на євроінтеграційний вектор розвитку українського економічного простору, проблематика діджитал-оптимізації обліково-звітних процесів у діяльності підприємства набуває особливої актуальності. Дослідження має на меті аналіз потенційного впливу сучасних стратегій цифровізації на процеси обліку та звітності підприємства. Під час дослідження було встановлено, що діджитал-трансформація обліково-звітної інформації про діяльність підприємств позиціонується обов’язковою компонентною стратегією розвитку сучасного бізнес‐середовища. Проаналізовано доцільність та перспективи застосування інноваційних можливостей хмарних технологій та штучного інтелекту при веденні обліку та формуванні звітності, а також інструментів гарантування належного рівня безпеки. Виокремлено базові тенденції та переваги процесу цифровізації, що віддзеркалюють загальну векторність розвитку економіки та сталого фінансового середовища. Визначено, що сучасні діджитал-інструменти формують варіативні передумови для спрощення процесів збору, акумуляції, аналітики фінансової інформації та формування достовірної звітності. Ідентифіковано низку ризиків, дотичних до імплементації технологій хмарних обчислень та штучного інтелекту до процесів фінансового обліку. Доведено, що інтенсифікація процесу впровадження цифрових технологій до процесів обліку та формування/складання звітності підприємства дозволяє підвищити точність та ефективність управлінських рішень. Встановлено, що запровадження дистанційних форм роботи, широке використання інформаційно-комунікаційних технологій зумовлює актуальність потреби в новітніх стратегіях захисту інформаційних даних. Не можна заперечувати, що ШІ зробить революцію у сфері зайнятості у зазначеній галузі. З-поміж специфічних передумов ефективної цифровізації фінансових процесів в сучасних умовах економічного розвитку економіки виділено наявність відповідної ресурсної бази та готовність учасників процесу до динамічних змін.
Keywords: діджиталізація; цифрові платформи; інноваційний розвиток; хмарні технології; модернізація