ЕФЕКТИВНІСТЬ КРАУДФАНДИНГУ ТА КРАУДЛЕНДІНГУ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ: АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ І ЇХ ВПЛИВ НА ФІНАНСУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ПРОЕКТІВ - КОНДРАТ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Краудфандинг та краудлендинг відіграють важливу роль у фінансовій підтримці проєктів у цифровій економіці. Вони сприяють розвитку інновацій, залученню громадськості, тестуванню ринкових гіпотез та створенню спільноти прихильників. В результаті дослідження встановлено, що краудфандинг і краудлендінг – це обидва методи залучення фінансування через широку аудиторію людей, але вони мають різні підходи й цілі. Розглянуто моделі краудфандингу: на основі пожертвувань (люди вкладають гроші без очікування віддачі або винагороди, просто підтримуючи ідею чи проєкт), заснований на винагородах (люди вкладають гроші в проєкт і отримують винагороду, таку як продукт або послуга, в майбутньому), як спосіб погашення боргу за стартап (застосовується, якщо є необхідність виплатити борг із традиційних джерел). Досліджено процес роботи краудфандингу на основі винагород (проведення дослідження, ознайомлення з умовами, налаштування кампанії, реклама кампанії, підтримка контактів зі спонсорами, отримання винагороди). Розглянуто варіанти використання краудфандингу для погашення боргу. Досліджено розвиток ринку краудфандингу. Розглянуто методи функціонування краудфандингових майданчиків. Проведено характеристику моделей краудлендінгу: мікрокредитування (надання малих кредитів індивідам або малим підприємствам), позички між людьми (P2P)(приватні особи надають кредити одне одному без посередництва банків), фінансування проєктів (люди надають фінансову підтримку проєктам або бізнесам). Розглянуто принцип роботи краудлендінгу, переваги та недоліки. Досліджено динаміку ринку краудлендінгу. Розглянуто способи роботи краудлендінгових майданчиків. Вивчено переваги та недоліки краудфандингу та краудлендингу для малого та середнього бізнесу перед традиційним банківським кредитуванням. Ці дві концепції (краудфандинг та краудлендинг) можуть перетинатися, іноді навіть використовується комбінація різних моделей для досягнення фінансових цілей. Визначено, що у майбутньому ці інструменти продовжуватимуть динамічно розвиватися і значно впливати на економічний розвиток.
Keywords: краудлендинг; мікрокредитування; позички між людьми; цифрова економіка; краудфандингові та краудлендингові майданчики