ВИКОРИСТАННЯ БЛОКЧЕЙНУ ТА ШТУЧНОЇ НЕЙРОНОЇ МЕРЕЖІ ПРИ АВТОМАТИЗАЦІЇ КОНТРОЛЮ В СФЕРІ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - СТОРОЖУК, Тетяна; МОРГУНЕНКО, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто новітні технології пов’язані з цифровізацією економіки та необхідності їх імплементації в складні бізнес процеси. В даному контексті постає питання реформування традиційної системи контролю з метою прийняття ефективних управлінських рішень. Метою статті було дослідити питання автоматизації контролю за трансфертним ціноутворенням за допомогою впровадження блокчейн технології та штучного інтелекту.У результаті досліджено можливі переваги та перспективи від використання інноваційних методів у забезпеченні ефективного контролю за трансфертного ціноутворення. Авторами запропоновано створити постійну автоматизовану систему моніторингу контрольованих операцій. Запропонована модель дає можливість детально розглянути процес трансфертного ціноутворення, починаючи з ідентифікації даних і закінчуючи безпечним наданням визначеного переліку інформації зацікавленим сторонам. Такий підхід має потенціал покращити ефективність та безпеку контролю за операціями з трансфертного ціноутворення та сприяти більш прозорому управлінню.Зазначена система дозволяє вивести процеси контролю і проведення аудиту на новий рівень та вдосконалити управління за господарськими операціями транснаціональних груп, що забезпечить стійкість і надійність у вирішенні завдань у сфері трансфертного ціноутворення.
Keywords: трансфертне ціноутворення; штучні нейронні мережі; контрольовані операції; облік; технології блокчейн