ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ: СТАН ТА ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПРОЦЕС ЇХ ЗАЛУЧЕННЯ - ГРИНЧУК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано стан і динаміку прямого іноземного інвестування в економіку України та визначено найбільш важливі фактори, що впливають на процес їх залучення. Дослідження показує, що приплив прямих іноземних інвестицій здебільшого залежить від інтегральної економічної обстановки: загальнополітичних, економічних та інституційно-правових умов, що переважають у приймаючій країні. Ці чинники становлять інвестиційний клімат, у якому відбувається інвестиційний процес, і не можна відокремлювати ці елементи один від одного, вони становлять єдине ціле. Відсутність одного або будь-якого іншого компонента позначатиметься на прийнятті інвестиційного рішення і є причиною потрапляння в зону ризику, з чим зіткнеться прямий іноземний інвестор. Кожна детермінанта складається з підмножини приватних параметрів, які є специфічними в кожній країні.
Keywords: адміністративні процедури; детермінанти; економічні фактори; інвестиційний клімат; політична стабільність; правові правила; прямі іноземні інвестиції