ВИРОБНИЦТВО РИБИ І МОРЕПРОДУКТІВ В СВІТІ ТА УКРАЇНІ - ДУХНИЦЬКИЙ, Богдан; СИДОРЕНКО, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто основні показники виробництва риби і морепродуктів в світі та Україні. Визначено найбільших країн-виробників даної продукції, а також існуючу товарну структуру глобальної пропозиції. Проаналізовано динаміку добування водних біоресурсів в Україні від початку незалежності. Наведено регіональну структуру добування, за районами промислу та видами на сучасному етапі. Охарактеризовано функціонування галузі в Україні після повномасштабного російського вторгнення, в тому числі найбільш суттєві зміни й умови діяльності 2022-2023 років. Виділено прогнозні оцінки показників розвитку світового виробництва риби і морепродуктів, включаючи зростаючу роль сектору аквакультури. Окрему увагу приділено нішевому сегменту виробництва – органічній аквакультурі. Сформульовано найбільш ймовірний сценарій, актуальний для українського рибальства й аквакультури на найближчі роки.
Keywords: риба; морепродукти; водні біоресурси; аквакультура; виробництво; добування; стратегія