УДОСКОНАЛЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ЩОДО ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - ХОМЕНКО, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Викладено підходи до використання механізму податкового регулювання стосовно: інвестиційного податкового кредиту, як від термінування податкових платежів в частині витрат з прибутку на інновації; податкових канікул на сплату податку на прибуток, отриманий від реалізації інноваційних проектів, на кілька років; зменшення податку на приріст інноваційних витрат; пільгового оподаткування прибутку отриманого за рахунок використання інтелектуальної власності. Обґрунтована необхідність відстеження цільового спрямування отриманих пільг в формі податного кредиту на інноваційний розвиток промислового виробництва в умовах прискореного впровадження досягнень науково-технічного прогресу. Зроблено висновок про надання податкових пільг для інвестиційних проектів інноваційного спрямування за відповідності встановленим спеціальним критеріям стосовно обсягів інвестиції, їх відповідністю пріоритетним напрямкам інвестиційної діяльності та очікуваним соціально-економічним результатам. Для надання такої пільги доцільним кроком виступає ведення окремого обліку результатів реалізації інвестиційного проекту та пов'язаних з цим витрат. Детально викладено спеціальне коригування вартості активів для компенсації недооцінки реальної амортизації в умовах інфляції за впровадження інновацій. За використання моделі Терещенка розрахована ймовірність банкрутства інвестиційне інноваційного сталеливарного заводу. Запропоновано створити антикризовий штаб у складі групи фахівців за основними напрямками, в тому числі фінансового спеціаліста з обґрунтування розрахунків по отримання податкового кредиту на подальших інноваційних удосконалень.
Keywords: безпека підприємства; податковий кредит; інвестиції; інновації; антикризовий штаб