РИЗИКИ В СИСТЕМІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАХИСТУ - ЛАЗАРЕНКО, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто ризики в системі енергетичної безпеки. Проаналізовано данні Міжнародного енергетичного агентства, енергоємність світової економіки. Виявлені тренди у процесах зниження енергоємності та що може вплинути на підвищення енергетичної продуктивності, тобто шляхи виробництва ВВП на кожну одиницю спожитої енергії. Охарактеризовано процеси підвищення цін на енергоресурси. Досліджено динаміку середньоквартальної світової ціни нафти та середньоквартальної митної вартості імпортного природного газу в Україні з 2017 до 2022 року. Зазначено, що ціни на нафту з 2020 по 2022 рік коливалися через вплив глобальних факторів, таких як пандемія COVID-19 та геополітична напруженість через війну в Україні.У статті проаналізовано сучасний стан енергетичної системи України. У 2022 році ціни на енергоресурси досягли високих рівнів через геополітичні проблеми, зокрема російське вторгнення в Україну, що спричинило значні перебої на енергетичному ринку. Зазначено, що у 2020-2022 роках ціни на імпортний природний газ в Україні зазнавали значних коливань, відображаючи глобальну волатильність на енергетичних ринках. У 2020 році ціни були відносно низькими через економічний спад, спричинений пандемією COVID-19, але почали відновлюватися наприкінці року. Це зростання цін мало значні наслідки для економіки України, створюючи тиск на побутових і промислових споживачів, що призвело до підвищення вартості енергії. У результаті зазначено, що існує необхідність стратегічних заходів для пом’якшення цих коливань стала критичною, підкреслюючи важливість енергоефективності, диверсифікації джерел постачання та розвитку внутрішніх енергетичних ресурсів.
Keywords: безпека; ризики; енергетична безпека; енергоємність; енергетичні ринки