МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ ТА ОРЕНДИ - РАССОЛЕНКО, Юлія; БЄЛОЗЕРЦЕВ, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У даній статті розглядається важливість оренди основних засобів як стратегічного механізму для забезпечення поточних потреб підприємств, особливо в контексті обмежених можливостей отримання кредитів та дефіциту власних фінансових ресурсів. Автори детально аналізують різні аспекти та форми орендних відносин, включаючи повно-комплексне обслуговування, "чисту" та "загальну" оренду, а також їхні специфічні характеристики. Важливу роль у дослідженні відіграє вплив сучасних інформаційних технологій на орендні відносини, зокрема через призму "шерингу". Окремо висвітлюється питання відповідального зберігання як ключової ланки логістичного ланцюга, що має велике значення для бізнесу. Автори пропонують нові підходи до методики відображення витрат на послуги відповідального зберігання і оренди, які мають на меті підвищення точності розрахунків бази оподаткування податком на прибуток підприємств. Стаття вносить вагомий вклад у розуміння комплексності орендних відносин та їх впливу на фінансову стійкість підприємств у сучасних економічних умовах.
Keywords: оренда; відповідальне зберігання; логістика; інформаційні технології в оренді; методика обліку витрат