РОЗВИТОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА: ІННОВАЦІЙНІ ЗМІНИ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЯ - ДОРОШЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Розвиток інтелектуального потенціалу підприємства є однією з ключових стратегічних напрямків в умовах сучасного бізнес-середовища. Інтелектуальний потенціал включає в себе знання, навички, досвід та креативність працівників, які відіграють важливу роль у конкурентній боротьбі і забезпечують успішність підприємства на ринку. Метою представленої роботи є формування структури розвитку інтелектуального потенціалу підприємства під впливом інноваційних змін та цифровізації. Основними методами, що були використані в роботі є: методи аналізу та синтезу для визначення основних складових інтелектуального потенціалу підприємства, методу дедукції та індукції для визначення основних напрямів розвитку інтелектуального потенціалу підприємства, порівняльний метод, логічний метод, графічний метод для представлення наочно результатів дослідження. Основним результатом представленої роботи є визначення аспектів розвитку інтелектуального потенціалу підприємства, що включає: інвестування в професійний розвиток працівників, проведення тренінгів, семінарів та курсів навчання для підвищення їхніх знань і навичок; розвиток корпоративної культури, яка сприяє творчості, інноваціям та відкритому обміну ідеями серед працівників; впровадження новітніх технологій та програмних рішень для оптимізації бізнес-процесів, автоматизації робіт та підвищення продуктивності праці; розробка гнучких стратегій та методів управління, які дозволяють підприємству швидко реагувати на зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі; участь у спільних проектах, програмах обміну досвідом та ініціативах зі збільшення інтелектуального обміну. Цифрові технології відіграють все більш важливу роль у сучасному бізнесі. Впровадження цифрових рішень може стати ключовим фактором у підвищенні ефективності операцій, автоматизації бізнес-процесів, збільшенні точності та швидкості прийняття управлінських рішень, підвищенні рівня обслуговування клієнтів та збільшенні прибутковості.  Один із ключових факторів успіху підприємства - це його здатність привертати, розвивати та зберігати талановитих співробітників. Для цього важливо створити сприятливі умови для самореалізації працівників, надати їм можливості для професійного росту та навчання, а також стимулювати творчий підхід до вирішення завдань. Розвиток інтелектуального потенціалу підприємства дозволяє створити конкурентні переваги, забезпечити стабільність та успішність на ринку, а також зберегти лідерство в умовах швидких змін та нестабільності.
Keywords: потенціал; інноваційні зміні; трансформація; інтелектуальний потенціал; інтелектуалізація; підприємницька діяльність; трансформаційні зміни; цифрові технології; цифровізація; цифрова економіка