ВПЛИВ МІЖМУНІЦИПАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД НА СТАЛИЙ МІСЦЕВИЙ РОЗВИТОК - ДУВАНОВА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті доведено, що міжмуніципальне співробітництво є фактором, що впливає на детермінанти сталого місцевого розвитку. Формалізовано взаємозв'язок між кількістю громад, що уклали договори міжмуніципального співробітництва та набором показників сталості розвитку території на основі використання інструментарію кореляційно-регресійного аналізу зі застосуванням програмного комплексу STATA.Підтверджено позитивний вплив збільшення чисельності громад, що уклали договори міжмуніципального співробітництва на показники економічної складової сталого розвитку: на валовий регіональний продукт, обсяг виробництва продукції сільського господарства, обсяг експорту товарів у розрахунку на одну особу населення; на екологічну складову сталого розвитку: зниження темпи зростання викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення та зменшення обсягів паливноенергетичних ресурсів, спожитих у регіоні. Щодо показників соціальної складової сталого розвитку, то підтверджено позитивний вплив на індекс регіонального людського розвитку, частку випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури 160 балів і вище, планову ємність амбулаторно-поліклінічних закладів, середню очікувана тривалість життя при народженні та на зниження кількості кримінальних правопорушень вчинених проти життя та здоров’я людини.
Keywords: децентралізація; міжмуніципальне співробітництво; кооперація; сталий розвиток; територіальна громада; об’єднана територіальна громада (ОТГ)