ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - БАГАН, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто теоретичні онови ефективності використання ресурсів аграрних підприємств. Досліджено погляди науковців щодо сутності поняття «ресурси» та надано власне твердження поняття «ресурси аграрного підприємства». Запропонована класифікація видів ресурсів аграрних підприємств, до складу якої входять матеріальні, нематеріальні, трудові, фінансові, природні, енергетичні, інформаційні та часові ресурси. Проведено дослідження видів ефективності використання ресурсів, котрі виділяють вітчизняні та зарубіжні науковці. Погляди науковців щодо видів ефективності суттєво різняться, зокрема, виділено чотирнадцять видів ефективності використання ресурсів. Враховуючи їх різноспрямованість та особливості типізації, запропоновано надалі провести дослідження економічної, екологічної та соціальної ефективності використання ресурсів аграрних підприємств.
Keywords: аграрне підприємство; ресурси; економічна ефективність; соціальна ефективність; екологічна ефективність