ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА КОНТРОЛЮ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - ГАРАФОНОВА, О.; КРАВЧИК, Ю.; ЯНКОВИЙ, Р.; ЯЩЕНКО, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті підкреслено актуальність формування та реалізації в Україні державної політики зміцнення економічної безпеки держави, зокрема з огляду на посилення дії зовнішніх та внутрішніх гібридних ризиків і загроз. Визначено склад та сутнісно-методичні положення таких інституційних механізмів зміцнення економічної безпеки України, як нормативно-правовий, організаційно-управлінський, фінансово-ресурсний, інформаційно-методичний, моніторингу, контролю та коригування. Акцентовано на високому рівні потреби в удосконаленні чинних методичних рекомендацій оцінювання економічної безпеки держави Міністерства економіки України від 2013 року. Вказано на ключові напрями покращення методичних рекомендацій – розведення інноваційної та інвестиційної складових, включення додаткових індикаторів, які більш системно характеризуватимуть розвиток підприємництва та конкуренції на внутрішньому ринку України, міру формування та реалізації інноваційно-технологічного потенціалу національного господарства.
Keywords: інституційне забезпечення; економічна безпека держави; державна політика; механізми реалізації та контролю; ризики та загрози