ІДЕНТИФІКАЦІЯ ОСНОВНИХ НАПРЯМІВ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОСВІТНІМИ ПОСЛУГАМИ В УКРАЇНІ - ТКАЛЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті проаналізовано основні підходи до трактування поняття освітньої послуги, які розглядають її як цілеспрямовану діяльність учасників освітнього процесу; процес передачі певної інформації для засвоєння; сукупність знань, умінь, навичок і певного обсягу інформації і т.п. Встановлено, що система організації та управління освітою на регіональному та державному рівнях в цілому являє собою сукупність взаємопов'язаних елементів: освітніх програм і державних освітніх стандартів різного рівня і спрямованості, мережі освітніх установ, що реалізують їх незалежно від організаційно-правових форм, типів і видів, органів управління освітою та підвідомчих їм установ і організацій. Виявлено проблеми, властиві управлінню сучасної системи освіти України: відсутність чітких вимог, що пред'являються до управлінців; невизначеність специфічного змісту управління освітою; негативні наслідки розпаду існуючої раніше системи управління (порушення системи матеріального постачання, відсутність контролю і прогнозу кількісних і якісних характеристик освітніх послуг). Визначено специфіку освітньої послуги, а саме поєднання традиційних характеристик послуг і нерозривний зв'язок освітніх послуг з джерелом їх надання; зміни якості послуги при зміні рівня персонал; неможливість збереження; нематеріальний характер; активна участь споживача в процесі надання освітньої послуги. Визначено майбутні основні напрямки організаційно-економічного забезпечення управління освітніми послугами в Україні: стимулювання платоспроможного попиту на освіту через податкові пільги; розвиток системи контролю забезпечення державних освітніх стандартів і т.п.
Keywords: освітня послуга; управління; система освіти; організаційно-економічне забезпечення