АНАЛІЗ ПРИБУТКОВОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ПОКАЗНИКА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - ДВОРНИК, І.; СТАДНИК, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Сільське господарство в Україні є перспективною галуззю національної економіки, оскільки володіє основними факторами виробництва – земля та праця. Найбільше сільськогосподарської продукції виробляють середні за розмірами сільськогосподарські підприємства, найчастіше фермерські господарства. Рентабельність діяльності – показник, що означає не лише відшкодування витрат, пов’язаних з виробництвом та реалізацією продукції, але й отримання прибутку. Визначено, що на економічну ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств безпосередньо впливає організаційно-правова форма господарювання, розміри, напрям спеціалізації, собівартість продукції, ресурсне забезпечення. Прибутковим є виробництво підприємствами такої сільськогосподарської продукції: соняшник, молоко, картопля, зернові та зернобобові культури. Збитковим є виробництво м’яса овець та кіз, ВРХ, буряків цукрових фабричних, винограду. Аналіз рентабельності сільськогосподарського виробництва в підприємствах різних організаційно-правових форм господарювання засвідчив, що найвищого рівня досягли приватні підприємства (43,8%), а найнижчого – державні (13,4%). Відзначається, що у рослинництві в собівартості продукції частка витрат на оплату послуг сторонніх організацій – 8,8%, що є достатньо високим значенням, тобто сільськогосподарські підприємства не забезпечені основними виробничими фондами. Це пов’язуємо з високими цінами на сільськогосподарську техніку та ставками за кредити. З метою підвищення ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств запропоновано забезпечити пільгове довгострокове кредитування сільгоспвиробників; стимулювати ефективність діяльності державних підприємств; вжити заходів для недопущення надмірної концентрації земельних ресурсів у власності окремих підприємств.
Keywords: рентабельність; ефективність; підприємство; сільське господарство; фінансовий результат