ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ ЯК ЧИННИК РЕГУЛЮВАННЯ МІГРАЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ НАСЕЛЕННЯ - БАРНА, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті вказано на ключові проблемні аспекти функціонування та розвитку національної економіки України в умовах активізації міграційних процесів, зокрема зовнішніх, трудових. Це втрата інтелектуально-кадрового капіталу, формування працедефіцитної кон’юнктури ринку праці, деградація територій, зменшення поступлень до центрального й місцевих бюджетів, загострення соціальних проблем і зростання в зв’язку з цим навантаження на бюджети тощо. Обґрунтовано актуальність формування та реалізації ефективної державної політики, орієнтованої на стримування обсягів зовнішньої та використання потенціалу внутрішньої міграції в Україні. Доведено, що одним з найбільш дієвих інструментів державного регулювання економіки у згадуваному контексті є забезпечення самозайнятості населення шляхом започаткування та успішного ведення приватної підприємницької діяльності. Водночас, для цього в Україні потрібно істотно покращити бізнес-середовище. Показано, що однією з пріоритетних складових якісного бізнес-середовища є інфраструктура підтримки підприємництва. Обґрунтовано актуальні пропозиції з покращення інституційного середовища підтримки розвитку малого бізнесу в Україні.
Keywords: міграційні процеси; державне регулювання; соціально-економічний розвиток; підприємницький сектор; розвиток підприємництва