РОЗВИТОК АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМИ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЧЕТВЕРТОЇ ПРОМИСЛОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ - ОСТРІНІНА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
На основі результатів семантичного аналізу ключових тлумачень поняття «управління витратами» сформовано теоретико-методичний базис організації стратегічного управління витратами підприємства. Проведено систематизацію об’єктів управління витратами, обґрунтовано шляхи їх декомпозиції для цілей управління та запропоновано виділення додаткових до загальноприйнятих об’єктів управління витратами таких як: параметри присутності підприємства у мережі створення цінності, характеристики стратегічного вибору підприємства, елементи бізнес-моделі підприємства, складові архітектурного опису підприємства, що впливають на рівень та динаміку витрат. Виділення таких об’єктів визначило гіпотезу автора щодо необхідності додавання аспекту стратегічності до контурів управління витратами, який має реалізовуватися на постійній основі та в рамках розширення адаптивних властивостей контурів управління витратами. Запропоновано введення класифікаційних ознак: стратегічність витрат, критичність витрат та адаптивність витрат. Проведені структуризація суб’єкту управління витратами та систематизація системи елементів системи управління витратами дозволили сформувати опис такої системи, відповідний до умов четвертої промислової революції. Запропоновано виділення в рамках системи управління витратами підприємства контурів тактичної та стратегічної адаптації до зміни умов господарювання.
Keywords: адаптивне управління; стратегічні витрати; собівартість; управління витратами; система управління