ФОРМАТ І ЗМІСТ БУХГАЛТЕРСЬКОГО БАЛАНСУ В СУЧАСНІЙ ОБЛІКОВО-ЕКОНОМІЧНІЙ МОДЕЛІ - ЛАГОДІЄНКО, Н.; ІВАНЧЕНКОВА, Л.; СКЛЯР, Л.; ІВАНЧЕНКОВ, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто роль і значення бухгалтерського балансу у системі економічних оцінок. Шляхом узагальнення існуючих балансових теорій та розвитку балансу встановлено напрями його розвитку та окреслено основні зміни його формату на перспективу. Обґрунтовано, що удосконалення формату балансу відбувається під впливом інформаційних потреб стейкхолдерів та за умови прийнятої системи бухгалтерського обліку, облікової моделі держави та облікової політики підприємства (організації). Вказано фактори впливу на баланс підприємства, під впливом яких досягається його досконалість і відповідність сучасній обліково-економічні моделі. Визначено, що з поділом активів на фінансові та нефінансові значно підвищуються аналітичні можливості щодо оцінки фінансової стійкості та фінансової рівноваги. Такий підхід до побудови активу балансу доцільно з часом застосувати і для суб’єктів підприємницького сектору. Незважаючи на визначений законодавчо мінімальний обов’язковий постатейний склад активів, капіталу і зобов’язань, управління процесом складанням балансу відбувається під впливом прийнятих на підприємстві норм облікової політики. Через критерій суттєвості підприємства деталізують окремі статті або залишають їх в агрегованому вигляді, що дозволяє відповідно забезпечити максимальну прозорість фінансового стану, або захистити економічні дані підприємства. Усі активи, зафіксовані у балансі, безпосередньо впливають на розміри підприємства. Включення балансової вартості активів до кількісних критеріїв класифікації підприємств за розмірами потребує періодичного перегляду діапазонів, виражених умовними одиницями, щоб був забезпечений принцип пропорційності класифікації економічних суб’єктів. Тобто, єдиний методичний підхід для складання бухгалтерського балансу, його формату повинен передбачати однозначну єдність правил для усіх суб’єктів економічної діяльності.
Keywords: балансове узагальнення; бухгалтерський баланс; звіт про фінансовий стан; балансовий звіт; валюта балансу; структура балансу; балансове рівняння; аналітичний зміст балансу