ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ: МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ В ТУРИЗМІ - ПЕТРЕНКО, Н.; ЛЕВЧЕНКО, О.; МАГНУШЕВСЬКА, Т.; ДМУХОВСЬКА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Особливості ведення туристичного бізнесу породжують внутрішньофірмові ризики. Своєчасна оцінка впливу ризиків дозволяє уникнути штрафних санкцій. Внутрішньому контролю в туризмі притаманні свої характерні риси. Найважливішим напрямком ризик-орієнтованого контролю є перевірка і оцінка ризиків інвестиційно-інноваційної діяльності. Звертається увага на вибір і розробку підприємством туризму власних методик внутрішнього контролю. Розроблено рекомендації з перевірки основних напрямків діяльності підприємств туризму. Серед процедур контролю визначено документальне оформлення, підтвердження відповідності між документами, санкціонування угод і операцій, розмежування повноважень та ротація обов'язків, фактична наявність, звіряння даних, нагляд і перевірка комп'ютерної обробки інформації.Запропонована методика дозволяє логічно поетапно, взаємопов'язано і детально перевіряти діяльність туристичного підприємства, інтерпретувати і аналізувати вплив ризиків на фінансові результати, вносити коригування, виробляти рекомендації щодо попередження ризиків.
Keywords: туризм; внутрішній контроль; туристичний ринок; ризики; процедури контролю; туроператор; турагент