МЕХАНІЗМИ ТРАНСКОРДОНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ТА ЛЮДСЬКИЙ ПОТЕНЦІАЛ: СТРАТЕГІЧНА ВЗАЄМОДІЯ - ПІТЮЛИЧ, Михайло; КУБІНІЙ, Наталія; ТІЗЕШ, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Доведено, що транскордонне співробітництво виступає одним з факторів побудови стійких конкурентних переваг країн та регіонів. Ефективність дії механізмів транскордонного співробітництва  залежить від людського потенціалу.  У свою чергу підвищення якості людського потенціалу, котре має місце внаслідок  транскордонного кооперування, виступає стратегічною конкурентною перевагою територій.  Основними механізмами транскордонного співробітництва виділені спільне підприємництво, кластеризацію у сфері науки та інновацій та стратегічне управління.
Keywords: механізми транскордонного співробітництва; людський розвиток; людський потенціал; стратегічне управління; спільне підприємництво; конкурентоспроможність; кластер; ефективність