БАНКОСТРАХУВАННЯ: ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ І ПОЛЬЩІ - АЛЄКСЄЄВ, Ігор; МАЗУР, Андріана; ЮНКО, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто проблеми банкострахування з позицій інноваційного розвитку фінансового ринку України. Проведено вивчення комплексу питань щодо передумов виникнення, становлення та розвитку банківського страхування за кордоном та в Україні. Результати вивчення публікацій українських і польських науковців дозволили скласти авторську версію типології досліджень банківського страхування. Аналіз статистичних даних дозволив порівняти стан і тенденції розвитку банківського страхування в Україні у кризових роках пандемії Covid-19 і воєнного періоду 2022-2025 років з тенденціями мирного часу у Польщі. Щодо українського ринку банківських послуг, то дослідження засвідчило стабільність ринку навіть в умовах воєнного стану. За дослідженням польських наукових публікацій зроблено висновок щодо можливого хвилеподібного перебігу процесу реалізації банківського страхування у Польщі. Впровадження банкострахування є одним з перспективних інноваційних заходів у фінансовій системі кожної держави. Дослідження практики співпраці комерційних банків зі страховими компаніями засвідчує ефективність такого співробітництва.
Keywords: банкострахування; інтеграція банків та страхових компаній; “Allfinanz”