МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМИ КОНФЛІКТАМИ В УКРАЇНІ - СТАДНІЙЧУК, Роман; ПОКОТИЛОВА, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз методичних підходів до формування механізмів реалізації публічної політики управління соціальними конфліктами в Україні. Обґрунтовано, що в умовах глибоких трансформаційних процесів, викликаних війною, кризовою мобілізацією населення, внутрішньою міграцією та зростанням інституційної недовіри, жоден окремий підхід не є самодостатнім для забезпечення ефективного врегулювання конфліктів. Доведено доцільність використання інтегративної моделі, що поєднує системний, структурно-функціональний, конфліктологічний, інституційний, мережевий і адаптивний підходи залежно від особливостей конфліктної ситуації, рівня управління та доступних ресурсів.Проведено характеристику сильних і слабких сторін кожного підходу, визначено їхній потенціал до практичного застосування в українському контексті. Запропоновано методичні рекомендації щодо впровадження гнучких, інклюзивних і проактивних механізмів управління соціальними конфліктами через розвиток інституційної спроможності, громадянської участі, партнерства між державою, бізнесом і громадянським суспільством, а також застосування сучасних цифрових інструментів моніторингу соціальної напруги.Результати дослідження мають практичну цінність для вдосконалення публічної політики у сфері управління соціальними конфліктами на національному, регіональному та місцевому рівнях в Україні, сприяючи підвищенню соціальної стійкості та зміцненню демократичних інститутів у перехідний період.
Keywords: публічна політика; соціальні конфлікти; управління конфліктами; механізми реалізації політики; методичні підходи; системний підхід; конфліктологічний підхід; структурно-функціональний підхід; інституційний підхід; мережеве врядування; адаптивне управління; громадянська участь; інституційна спроможність; цифровий моніторинг; соціальна стійкість