ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - БРІЛЬ, Михайло; ШМАЛЬКО, Єлизавета (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто основні аспекти аналізу конкурентних переваг підприємства в умовах постійної ринкової невизначеності. Описано значення стратегічного управління та необхідність адаптації підприємств до змін. Особлива увага приділена практиці використання інструментів стратегічного аналізу, які доцільно використовувати під час аналізу конкурентних переваг, а також оцінці їх переваг, недоліків та обмежень. Запропоновані рекомендації щодо посилення конкурентних позицій підприємств у мінливому ринковому середовищі. Доведено, що підприємства, які готові адаптувати свої стратегії, інвестувати в інновації та активно аналізувати зовнішнє середовище, мають більше шансів на успіх в умовах невизначеності. Визначено, що більшість з наведених ризиків пов’язані з невизначеністю та недостатнім володінням інноваційних компонентів. Системний підхід до управління конкурентними перевагами є ключовим фактором для забезпечення стійкості і розвитку підприємства на сучасному ринку.
Keywords: конкурентні переваги; невизначеність; стратегічний аналіз; адаптивне управління; стратегічне планування; інновації